Inspiratie
Boeken, podcasts, series en films voor de zomer 2023
Laat u verrassen met dit persoonlijke overzicht met e-books, films, documentaires, series en podcasts.
De leestip van Iemke Imhof is ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ van Annet Daanje
Dit boek van 656 bladzijden is een meesterwerk in de Nederlandse literatuur. De roman lijkt te beginnen als een fictieve biografie over de negentiende eeuwse Engelse zusjes, die gebaseerd zijn op de Bronte-zussen. In het laatste hoofdstuk zijn we in deze eeuw beland. Dat laatste hoofdstuk heeft nog steeds raakvlakken met het begin.
Het boek is zo ingenieus geschreven, losse verhalen die op een manier met elkaar in verband staan; aan het eind ben je volledig kwijt wat waar is en wat verzinsel. Annet Daanje is wiskundige, scenarioschrijfster en schrijfster, die ook al zo mooi debuteerde met de Herinnerde soldaat.
Geniet in de zomer van dit prachtige boek, dat ook de Libris Literatuurprijs in 2023 heeft gewonnen.
De tips van Brigitte Huisman
Brigitte’s filmtips voor deze zomer zijn The Peanut Butter Falcon en Room.
The Peanut Butter Falcon is echt mijn lievelingsfilm! Ik heb ‘m nu 3 keer gezien en tweede en derde keer was ik nog net zo onder de indruk als de eerste keer. De film gaat over een jongen met het syndroom van down die ontsnapt uit zijn verpleegtehuis omdat hij professioneel worstelaar wil worden. Terwijl hij op pad is leert hij veel verschillende mensen kennen en maakt hij veel mee. Meer vertel ik er niet over. Behalve dat de film je raakt en aan het denken zet, maar zeker met een positief en blij gevoel achterlaat.Ik kan het iedereen aanraden om ‘m te kijken!
Room is een minder luchtige en vrolijke film dan The Peanut Butter Falcon, maar ook zeker een aanrader! Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een meisje dat wordt ontvoerd en opgesloten in een schuur. Ze krijgt een kind van haar ontvoerder en dat jongetje groeit op in de schuur, dus kent de buitenwereld helemaal niet. Tot ze gaan proberen te ontsnappen. Het laat het bizarre verhaal van een ontvoering zien, hoe zij de beste keuzes probeert te maken voor haar zoon en het ingewikkelde proces van het leven weer oppakken na jarenlang opgesloten gezeten te hebben. Zo ontzettend aangrijpend en onvoorstelbaar. Als je zin hebt in diepgang en een goede film: dan is deze zeker een aanrader!
Hoewel, eigenlijk vind ik dat je in de zomer lekker buiten op pad moet zijn, dus je mag ze ook bewaren voor het najaar of de winter.
De tips van Merijn Veltkamp
Merijn heeft een mooie lijst met evolutionaire onderwerpen
Boek: The Dawn of everything van D. Graeber en D. Wengrow
Deze internationale bestseller rekent definitief af met oude beperkende mythen die ons wereldbeeld tekortdoen. De geschiedenis laat zien dat ongelijkheid en discriminatie niet ingebakken hoeven te zitten in een complexe samenleving. Als we dit idee loslaten, kunnen we met meer inventiviteit en daadkracht onze huidige samenleving inrichten. Het is hoog tijd voor een nieuwe blik op de mensheid.
Podcasts:
De tips van Kees van Biert
Voor komende vakantie ga ik een aantal podcasts terug luisteren op het Terschellinger strand:
Op Koers, het verhaal van Damen Shipyards en ik ga de nog niet beluisterde podcasts aandacht geven van Betrouwbare Bronnen en De Taalstaat. En voor het lees moment heb ik een oude gouwe in mijn tas gestopt: Willem Frederik Hermans, De tranen der acacia’s.
De tips van Niklas Kaiser
Niklas heeft een mooie lijst met (bijna) klassiekers
Boeken:
A Promised Land van Barack Obama
Homo Deus van Yuval Noah Harari : Een kleine geschiedenis van de toekomst
Podcasts:
Films:
The Fugitive (1993)
Harrison Ford en Tommy Lee Jones zetten het op een lopen in deze ademloze mensenjacht. Ford speelt de ontsnapte gevangene Dr. Richard Kimble, een chirurg uit Chicago die valselijk beticht werd van de moord op zijn vrouw en vastbesloten is om zijn onschuld te bewijzen door de politie op het spoor te brengen van een éénarmige man, de échte moordenaar.
Boiling Point (2021)
Zelfs de beste thrillers slagen er niet in om zo’n gespannen sfeer neer te zetten als deze stomende, borrelende en kokende zenuwinzinking. Deze film bestaat uit één enkel shot.
Documentaire:
Our Planet II Deze documentaire is gefilmd in 50 landen over alle continenten van de wereld en richt zich op de diversiteit van de habitats rondom de wereld.
De tips van Harm Tunteler
Otmars zonen van Peter Buwalda ligt klaar voor de vakantie. Het boek heeft veel positieve recensies ontvangen. Het is interessant dat dit het eerste deel is van een trilogie, hoewel de releasedata van de andere delen nog niet bekend zijn. Het is altijd leuk om een boek te lezen van een schrijver waarvan ik de stijl kan waarderen.
Verder ligt Marketing in transitie klaar, het boek dat ik ontving ter gelegenheid van het afscheid van professor dr. P.S.H. (Peter) Leeflang aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik lees graag over de ontwikkelingen en veranderingen in het vakgebied van marketing.
De tips van Joost de Vries
Speciaal voor de finance liefhebbers:
Docufilm: Skandal! Bringing Down Wirecard | Officiële Netflix-website
Docuserie: MADOFF: The Monster of Wall Street | Officiële Netflix-website
Documentaire: Fugitive: The Curious Case of Carlos Ghosn | Officiële Netflix-website
Serie: Eat the Rich: The GameStop Saga | Officiële Netflix-website
Film: Watch The Dropout | Full episodes | Disney+ (disneyplus.com)
Serie: Succession | Official Website for the HBO Series | HBO.com
Boek: Het liberalisme en zijn schaduwzijden van Francis Fukuyama
De tips van Caspar van der Geest
Een klassieker. En daarom juist een aanrader: De eeuw van mijn vader van Geert Mak.
De tips van Jelmer Haites
Boek: Sapiens, A Brief History of Humankind van Yuval Noah Harari
Serie: Lupin op Netflix, voor de fans, begin oktober 2023 komt seizoen 3 online.
De tips van Bart Kroon
Om in deze tijden van polarisatie wat referentie te hebben en hoe we het in democratische zin bedoeld hadden, Onze Constitutie van Wim Voermans.
Om de “stem” van de burger goed te begrijpen is het boek van Pieter Omtzigt relevant, Een nieuw sociaal contract van Pieter Omtzigt.
De verwondering over hoe modellen onze samenleving vormen Marc Jacobs & Ronald Meester: helpt iedereen om meer inzicht te krijgen in wat modellen wel en niet vertellen, en hoe je ze op een verstandige manier kunt gebruiken. Van aardbeving tot zoönose van Marc Jacobs & Ronald Meester.
Omdat je ook een lekker boek wilt lezen deze Nederlandse klassieker Zomerhuis met zwembad van Herman Koch.
En tot slot deze Amerikaanse klassieker The Runaway Jury van John Grisham.
De tips van Jef van Meirhaeghe
Nieuw boek: The laws of human nature van Robert Greene
Deze lees ik graag nog een keer:
Think and grow rich van Napoleon Hill
Limitless, Four agreement van Jim Kwik
From what is, to what if van Rob Hopkins
Podcasts:
De 7 van de Tijd
De Aionauten van de Tijd
Film: Interstellar (Deze kijk ik bij elke mogelijkheid 😉)
Serie: The Mandalorian , een liveactionserie in het Star Wars-universum op het streamingplatform Disney+.
Nieuws: DW News op YouTube
De tips van Margo Blikman
Deze zomer ga ik me maar eens verder verdiepen in de Middeleeuwen, via het boek De Normandiërs van Levi Roach.
Daarnaast heb ik een heel mooi boek gekregen van Jan Brokken, De Kampschilders. En als ik dan nog tijd over heb, ga ik Landlijnen van Raynor Winn lezen.
En dan is de zomer weer voorbij, vrees ik.
De tips van Daan Steenbergen
In de komende weken hoop ik tijd te hebben om te beginnen in De naam van de wind, geschreven door Patrick Rothfuss, één van de betere fantasy schrijvers.
De tips van Ed Flohr
Wat betreft boeken, kan ik voor de zonvakantie een paar ouderwetse spionnenboeken aanbevelen, die al lang geleden uitkwamen, maar ons zo weer terug kunnen brengen naar de goede oude tijden van de Golfoorlog, toen goed en slecht nog niet zo absoluut was als tegenwoordig, en Realpolitik een goede zaak.
Frederick Forsyth schreef een boek over de acties van Saddam en zijn Canadese vriend Gerald Bull om een superkanon te bouwen: The Fist of God. Fictie vermengd met fact.
En de onvolprezen John leCarre schreef The Night Manager over Jonathan, de nachtmanager van een Zwitsers hotel die kennismaakt met een belangrijke wapenhandelaar. Makkelijk te lezen, fijn tijdverdrijf.
Voor de meer ambitieuzen onder ons, die wellicht een retraite gaan doen op een mooie stille plek, gelardeerd met yoga, havermelk en diepgaande gesprekken over de toekomst van de wereld, kan ik Du musst dein Leben ändern van Peter Sloterdijk aanbevelen, over keuzes in het leven. Wel in het Duits te lezen. “Die einzige Tatsache von universaler ethischer Bedeutung in der aktuellen Welt ist die allgegenwärtig wachsende Einsicht, dass es so nicht weitergehen kann… “. Ik garandeer dat je er een paar weken mee zoet bent.
En verder op Netflix, de documentaire Echo in the Canyon, over de muziekscene in de tweede helft van de jaren 60 in Los Angeles. Veel bekende en aankomende muzikanten woonden en werkten toen in Laurel Canyon in Los Angeles (waaronder mijn favoriet Neil Young). Jakob Dylan, de zoon van, praat met deze artiesten en speelt hun muziek. Dit is jeugdsentiment voor de sterken en zeer sterken onder ons, maar ook leuk voor iedereen die van goede muziek houdt.
Er zijn natuurlijk altijd mensen die zich ook op vakantie zakelijk willen ontwikkelen. Dan is de podcast Onder Curatoren van BNR Nieuwsradio wellicht interessant.