Auteur: Iemke Imhof

De leestip van Iemke Imhof

‘Toen de wereld brak’ van John Boyne

Dit boek zou je kunnen zien als een vervolg op ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Wat dit verhaal zo bijzonder maakt, is dat het zich in het heden afspeelt. Gretel, nu een hoogbejaarde vrouw, toont op indrukwekkende wijze hoe haar leven nog steeds beïnvloed wordt door de gebeurtenissen uit haar jeugd.

Als dochter van een kampcommandant worstelt Gretel met de vraag in hoeverre zij verantwoordelijk is voor wat er in de kampen gebeurde en voor het lot van haar broertje Bruno.

Het verhaal heeft vele mooie plotwendingen. Ik vond het boek ondanks het thema niet zwaar; sterker het zet je aan het denken over jezelf en je eigen waarden. Het is zo prachtig geschreven, het laat je niet meer los. Een pareltje.

De filmtip van Iemke

Poor things

Ik houd niet van science fiction, maar deze absurdistische en hilarische film waarvoor Emma Stone meer dan terecht een Oscar heeft gekregen heeft me volledig gepakt. Sommigen noemen het een hedendaagse feministische Frankenstein.

Centraal staat de ontwikkeling van Bella, van kind in het lichaam van een volwassene tot volwassene in het lichaam van een volwassene. Het idee dat een persoon haar eigen pad bewandelt, echt alles zegt wat er in haar opkomt en haar (seksuele) identiteit kan ontdekken zonder alle verwachtingen en vormende regels van de maatschappij is prachtig. De beelden, locaties, setting en kostuums zijn pure kunst en cult en adembenemend.  De film duurt ruim 2,5 uur maar is voorbij voor dat je het weet.

Zorg wel dat je deze film in de bioscoop ziet of thuis zonder afleiding. Een beleving voor jaren.

 

 

De leestips van Brigitte Huisman

 

Boekentip: Wild van Cheryl Strayed

Over een vrouw die besluit om de Pacific Crest Trail van 1700 kilometer te wandelen in het westen van Amerika. In haar eentje gaat ze maar liefst drie maanden hiken. Tegenslagen, spannende momenten en mooie ontmoetingen kruisen haar pad. Het boek is pakkend, inspirerend en grappig geschreven. Toen ik het boek uit had, had ik ook direct zin om weer op pad te gaan. En een week hiken in de bergen van Oostenrijk voelt ineens wel heel saai 😉.

 


De boekentips van Levi Schuurman

 

 


 

De leestips van Lisan Hutten

Deze ga ik nog lezen:The Midnight Library van Matt Haig– in dit boek krijgt het hoofdpersonage de kans om verschillende versies van haar leven te leven op basis van de keuzes die ze had kunnen maken. “Wat als…?”. Spoiler: in the end it’s all about mindset. 😉

Een échte aanrader die ik al heb gelezen: De Camino. Deze literaire fictie vertelt het verhaal van een oorlogsmisdadiger uit de Joegoslavische oorlog. Wat ik vind dat dit boek bijzonder maakt is de manier waarop het de kant van de daders belicht. Door de diepgaande karakterontwikkeling, word je als lezer uitgedaagd om empathie te voelen voor iemand die gruweldaden heeft verricht.

Voor een quick read: De boeken van Sally Rooney zijn bijna altijd wel leuk.

 


De kijktip van Kees Koevoets

De mooiste serie dit jaar is The Gentlemen , een serie op Netflix  van Guy Ritchie. Heel grappig en dynamisch. Als je hem nog niet hebt gezien, zeker doen!

 


De kijktip van Nancy van Bokhorst

De mooiste serie die ik als tip wil geven is Das Boot. Niet de film maar de serie.

Iedereen kent de film wel, maar de serie met 4 seizoenen is veel mooier.

 


De kijktip van Alexander Beyleveldt

Mijn tip is om deze fantastische docusoap met humor te kijken:

Clarkson’s Farm is een Britse docusoap rond het leven van televisiepresentator Jeremy Clarkson en diens pogingen om zijn eigen boerderij te runnen in de Cotswolds.

Het eerste seizoen krijgen ze te maken krijgen met onvoorspelbaar weer, eigenwijze dieren, slecht groeiende gewassen en een onverwachte pandemie.

 


De leestip van Boudewijn van der Hart

 

Mijn tip voor de zomer het het boek Het nazicomplot.

Een spannend spionageverhaal over de topontmoeting tussen Franklin Roosevelt, Winston Churchill en Jozef Stalin in 1943 – en hoe die bijna uitliep op een catastrofe die de Tweede Wereldoorlog had kunnen veranderen.In 1943, terwijl de oorlog tegen nazi-Duitsland volop woedde, wilde president Franklin Roosevelt een belangrijke bijeenkomst met zijn bondgenoten Jozef Stalin en Winston Churchill. Deze ontmoeting in Teheran zou cruciale strategische beslissingen moeten opleveren. Toen de nazi’s ontdekten dat deze bijeenkomst zou plaatsvinden, smeedden ze een geheim dodelijk complot dat de geschiedenis had kunnen veranderen.

 


De leestips van Jelmer Haites

Vorig jaar stond ‘Sapiens’ op mijn lijst, en dit jaar lees ik het vervolg, ‘Homo Deus’. Dit boek zit boordevol historische feiten, gekoppeld aan hedendaagse ontwikkelingen, en biedt een vooruitblik op toekomstige scenario’s.

Boek: Homo Deus van Yuval Noah Harari.  Een kleine geschiedenis van de toekomst

Boek: The Dealmaker van Guy Hands

Een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in private equity en deal-making.

Dit boek vertelt het verhaal van Guy Hands, die ondanks ernstige dyslexie afstudeerde aan Oxford en seriële ondernemer werd. Zijn carrière, eerst bij Nomura en daarna als hoofd van Terra Firma, wordt gedetailleerd beschreven. De deals van Terra Firma, variërend van bioscoopketens tot groene energie, bieden een diepgaand inzicht.

Bijzonder boeiend is Hands’ eerlijke beschrijving van de bijna fatale overname van EMI in 2007, vlak voor de financiële crisis. Deze case study is van grote waarde voor iedereen in corporate finance.

‘The Dealmaker’ geeft een helder beeld van de druk en beloningen in private equity, en biedt zowel inspiratie als essentiële kennis over grote zakelijke onderhandelingen.

 


Sonja Welbergen

De tips van Sonja Welbergen

Ik heb De Nomade van Anya Niewierra gekocht. Ik vind het fijn om in de zomer een écht boek te lezen. Ik heb vond haar voorgaande boeken erg goed, De Camino en Het Bloemenmeisje, nu ben ik benieuwd naar De Nomade. Het gaat over een reisjournaliste die met haar dementerende vader in het Harzgebergte in Duitsland woont. Ze ontdekt documenten over het verleden van haar familie uit de voormalige Sovjet-Unie en stuit op een huiveringwekkend geheim… het lijkt mij een spannend en indrukwekkend boek.

Ik kan erg genieten van de ziekenhuisserie House, die ik momenteel op Netflix voor de derde keer kijk! Acht 😊 seizoenen met Dr. House, een briljante en cynische arts die mysterieuze medische vraagstukken oplost met zijn team met verschillende jonge artsen. Bijzonder dat een serie met zoveel seizoenen tot het einde toe leuk is om te volgen. Mocht je deze serie niet kennen, een aanrader!

Wat verder nog op mijn lijst staat is een boek van Dave Goulson, Stille Aarde. Dit boek gaat over de insectenwereld en is ook een pleidooi voor een groenere planeet. Van mijn buurvrouw heb ik een van zijn eerdere boeken gekregen, dat over bijen en hommels gaat. Wij houden zelf een aantal bijenvolken in de tuin; dus het was voor mij echt een leuk boek om te lezen.

 


De tip van Daan Steenbergen

Eén van de boeken die ik deze zomer zeker ga (uit)lezen is ‘Verslaafd aan ons eigen gelijk’ van Lammert Kamphuis.

In dit makkelijk leesbare boekje stelt Kamphuis filosoferen voor als training om de wereld vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. Een spiegel en een must read voor iedereen die met minder krampachtigheid en meer nieuwsgierigheid door het leven wil gaan.

 


 

De tips van Valentijn Destoop

Helaas was er dit jaar te weinig tijd om te lezen, maar enkele zaken die bij bleven:

Boek:

Signal & The Noise van Nate Silver. The art and science of prediction

Boek:

The Almanack of Naval Ravikant van Eric Jorgenson. A Guide to Wealth and Happiness

Podcast:

FD Toegevoegde waarde

Documentaire:

The story of Europe, Christopher Clark