Documentaire

IDFA Documentaire: ‘Breaking Social’

Op donderdag 9 november  keken we met onze relaties naar de IDFA Documentaire: ‘Breaking Social’. De film duikt in de wereld van de terugkerende patronen van corruptie die samenlevingen wereldwijd teisteren.

Auteur: Iemke Imhof

JBR is sponsor van Club IDFA

JBR is sponsor van Club IDFA en dat betekent dat wij met relaties ieder jaar het festival bezoeken in Pathé Tuschinski.

Het JBR- event startte met een introductie door festivaldirecteur Cees van ’t Hullenaar en Ronald van Rijn.
De film duikt in de wereld van meritocratie en de terugkerende patronen van corruptie die samenlevingen wereldwijd teisteren. De documentaire behandelt ook dringende kwesties zoals klimaatverandering, uitbuiting en sociale ongelijkheid, met nadruk op de corrumperende invloed van macht. In de film komen adviseur Sarah Chayes en historicus Rutger Bregman inhoudelijk aan het woord.

Aansluitend wordt de discussie aangezwengeld door moderator Sander Schimmelpenninck over de ongelijke uitgangspunten in de samenleving en mogelijke oplossingen. Joost de Vries trekt parallellen met een monopolyspel met een ongelijke financiële start. Sander kaart ook het belasten van onverwachte financiële meevallers aan, zoals erfenissen of de overwaarde van huizen. Een ander onderwerp van Sander is verstrekken van 100k kapitaal op 25-jarige leeftijd na een jaar sociale dienstplicht. Dit kan bijdragen aan financieel vertrouwen en aan sociale gelijkheid. Harm Tunteler draagt het basisinkomen aan als oplossing voor een betere sociale en financiële gelijkheid. Deze discussie onder leiding van Sander Schimmelpenninck roept interessante overwegingen op.


Tijdens de borrel en buffetdiner was de documentaire stof tot napraten. Er ontstaan altijd nét wat andere gesprekken, waarin de meningen dit keer verdeeld zijn.

Bedankt voor je aanwezigheid en betrokkenheid.

Neem persoonlijk contact op met het team

http://Iemke%20Imhof

Iemke Imhof
Manager Business Operations

http://Ronald%20van%20Rijn

Ronald van Rijn
Managing Partner JBR