Nieuwsbrief

Nieuwsbrief : Kennisen en Resultaten

Lees de M&A editie van de nieuwsbrief.

Auteur: Iemke Imhof

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan prachtige resultaten waar we oprecht trots op zijn. De impact van de M&A transactie voor HQ Pack is groot. Ronald van Rijn en Thomas van Amerongen nemen u mee in de wereld rondom ASML.
Ieder jaar werkt het Healtcare-team aan de Zorgmonitor. Dit jaar publiceert het Financiële Dagblad twee artikelen over het steeds grotere aandeel van private equity partijen, inclusief interviews met Caspar van der Geest. En de complete Newsletter van de Maritime & Offshore sector is inmiddels een begrip.
We zetten ons voortdurend in voor verdere professionalisering van de vakgebieden van ons bureau.
Wil je werken aan deze uitdagende opdrachten? We zoeken nieuwe collega’s!

Denk en lees met ons mee.

Het team van JBR

Het verhaal achter de verkoop van HQ Pack

Lees het interview met Ronald van Rijn en Thomas van Amerongen door Consultancy.nl, over de begeleiding van de verkoop HQ Pack, een belangrijke schakel in het ecosysteem rond ASML. Ze geven een mooi inkijkje in een onstuimig groeiende hightechwereld vol politiek, state-of-the-art cleanrooms en verpakkingen van 50.000 euro.

Ronald van Rijn: “De verkoop van HQ Pack moet je echt zien als ‘cornerstone deal’ om deel uit te maken van het ASML-ecosysteem. Door zijn rol op het wereldtoneel groeit ASML zó hard, en toeleveranciers moeten die groei zien bij te benen. Onder de vleugels van NPM Capital is HQ Pack daartoe in staat.”

 

Transactie: De feiten van de verkoop van HQ Pack aan NPM Capital

JBR begeleidde de aandeelhouders van HQ Group bij de transactie.
Investeringsmaatschappij NPM Capital is toegetreden tot HQ Group als nieuwe meerderheidsaandeelhouder.

  • HQ Group is marktleider op het gebied van ontwikkeling, productie, reiniging en het hergebruik van innovatieve en hoogwaardige verpakkingsoplossingen voor de hightech- en semiconductor industrie.
  • NPM Capital is een investeringsmaatschappij met een flexibele investeringshorizon primair gericht op de lange termijn. Zij helpen participaties door te groeien naar een volgende fase van ontwikkeling in schaal en professionaliteit.

 

Caspar van der Geest JBR zorgmonitor 2023

Zorgmonitor 2023: Fusies en overnames in de gezondheidszorg

Ons Healthcare-team onderzoekt ieder jaar alle meldingsplichtige zorgtransacties. De nieuwste Zorgmonitor bevat alle transacties tussen 2019 en 2022 en geeft onder andere inzicht in het aandeel van private equity, strategische spelers en buitenlandse investeerders. Daarnaast laat het zien wie de belangrijkste spelers zijn in ieder segment.

De publicatie van het meest complete overzicht van fusies en overnames/participaties in de Nederlandse zorgsector deed stof opwaaien, door het groeiende aandeel van private equity partijen.
Het Financiële Dagblad schreef twee artikelen met interviews van Caspar van der Geest.
U leest ze hieronder.

 

FD: Private equity koopt honderden zorgaanbieders, tijd voor meer (toe)zicht?

De opmars van private equity in de Nederlandse zorg is onmiskenbaar, maar ook in nevelen gehuld. Cijfers zijn beperkt en veel overnames gaan onder de radar, waardoor er weinig zicht is op de gevolgen.

Caspar van der Geest: “Op sectorniveau valt op dat het vooral in de mondzorg hard gaat. Veertien ketens met een actieve overnamestrategie bezitten zo’n 500 praktijken, van de ruim 4000 in Nederland. De helft van de recente acquisities komt op het conto van private equity, en ik verwacht verdere consolidatie.”

 

FD: De fysiotherapeut en tandarts steeds vaker in handen van private equity

Investeringsmaatschappijen hebben de laatste vier jaar zeker 350 overnames gedaan van Nederlandse zorgaanbieders, zoals tandartsen, huisartsen en fysiotherapeuten. Daarmee is private equity goed voor meer dan de helft van de transacties in de sector. In 2019 deden ze nog 82 deals, vorig jaar waren het er 103. Deze gestage toename blijkt uit een rapport van adviesbureau JBR.

Caspar van der Geest: “Het einde is nog niet in zicht. Ik zie dit nog jaren doorgaan, we zitten er nu middenin. Er gaat bij de zelfstandige klinieken en laboratoria bijvoorbeeld nog een enorme consolidatie plaatsvinden. En veel praktijkhoudende huisartsen gaan met pensioen, kunnen geen opvolger vinden en zullen dus kiezen voor verkoop. In de huisartsenzorg speelt ook mee dat het runnen van een eigen praktijk steeds ingewikkelder en zwaarder wordt.”

 

Kwaliteit: Doen wat we beloven en continu werken aan vakmanschap

Onlangs zijn de ISO (proces)- en ACP (inhoudelijk advies)-certificering weer vernieuwd door een audit van  CIIO. Deze certificering biedt een extern beoordeelde kwaliteitsgarantie voor onze opdrachtgevers. De combinatie van beide certificaten heeft niet alleen praktische voordelen, maar sluit ook aan op onze manier van werken waarbij we niet alleen doen wat we beloven en onze processen op orde hebben, maar ook continu werken aan ons vakmanschap.

Iemke Imhof legt uit: “Het is bijzonder om te ervaren hoe CIIO beide invalshoeken verenigt. CIIO toetst niet alleen of we doen wat we aan onze klanten beloven, maar kijkt ook naar de competenties van onze adviseurs en ons lerend vermogen. We merken dat de focus tijdens de audit daardoor meer ligt op de toekomst:”

Newsletter: Shipping
Maritime & Offshore sector

Wij vinden het belangrijk om nieuwe inzichten en kennis te delen met ons netwerk. Daarom sturen we graag onze nieuwste editie van de Global M&A Partners Maritime & Offshore Newsletter met u. Deze keer hebben we het thema “Shipping” uitgelicht.

Daarnaast is er een overzicht van andere relevante trends en ontwikkelingen. Samen met partners uit ons internationale netwerk, Global M&A Partners, zijn wij betrokken bij diverse gerealiseerde transacties in de scheepvaartsector. Neem gerust contact op als u meer informatie wilt ontvangen.

We zoeken nieuwe mensen die het verschil komen maken.

Kom bij ons het dynamische en ambitieuze team versterken. Je werkt mee aan diverse en uitdagende opdrachten op het gebied van bedrijfsovernames en strategisch advies voor ondernemende nationale en internationale opdrachtgevers, vooral in de private sector.

Wil je eerst meer informatie?
Maak een afspraak met Iemke Imhof en kom langs op ons gezellige kantoor of plan een online meeting.