icon

Bezoek ons op de ITF World 2024 op 21 en 22 mei in Antwerpen.

|Meer informatie
X

Interview

'Het mag minder efficiënt in 2021. Geef ruimte aan nieuwe ideeën'

Wij vroegen Managing Partner Ronald van Rijn en Manager Business Operations Iemke Imhof naar de tijdelijke en blijvende veranderingen door de corona pandemie.

Auteur: Ronald van Rijn
'Het mag minder efficiënt in 2021. <strong>Geef ruimte aan nieuwe ideeën'</strong>

Hoe gaat het met jullie persoonlijk en zakelijk?

“Het is een bijzondere tijd, omdat we veerkrachtig moeten zijn als mens en als bedrijf. Onze klanten doen het over het algemeen redelijk goed. Zij nemen nu de tijd zich klaar te maken voor de komende periode. Het aantal faillissementen is nog nooit zo laag geweest. Dat komt natuurlijk door de steun van de overheid. Het is wel stilte voor de storm, de toekomst is onzeker,” legt Iemke uit.

“Ik maak me ook zorgen om de impact van corona, de ernstig zieken en de mensen die zijn overleden. We maken het verdriet van dichtbij mee,” voegt ze eraan toe.

Ronald vertelt: “Ik ben van nature een positief mens. Die avondklok en de andere maatregelen zullen nog wel even duren. Misschien wel tot alle ouderen en kwetsbare mensen zijn ingeënt. Je kunt in deze tijd ook je zegeningen tellen. We moeten leren leven met deze tijd.

In Nederland is veel goed geregeld. De mobiliteit verandert en de mate van flexibiliteit bepaalt het succes van je bedrijf. Dat zijn blijvende veranderingen.”

Ronald vervolgt: “Virologen waarschuwen voor meerdere pandemieën in de komende tien jaar. Wij moeten er mee om leren gaan. Als werkgever kijken wij goed naar het welzijn van onze mensen. Gezondheid is belangrijker dan productiviteit. We houden van werken. JBR werkt met multifunctionele teams. Zij overleggen regelmatig en delen hun kennis. Creativiteit ontstaat door samen te sparren.”

“Onze mensen komen naar kantoor voor de creativiteit en de lol met collega’s. De drukte op kantoor, dat mis ik wel. Geconcentreerd werken en online meetings die kunnen prima vanuit huis. Dat is een gemeengoed geworden. Over het algemeen kun je stellen dat de work/life balance beter is geworden. Door minder te reizen, en meer vanuit huis te werken. Het is wel zaak alert te zijn dat er geen rem is om door te blijven werken en goed te ontspannen en bewegen,” zegt Iemke.

 

Botst de heimwee naar ‘vroeger’ met de vernieuwing?

Ronald vertelt: “Ik maak graag de vergelijking met de wederopbouw na de oorlog. Het was een tijd van soberheid en de mouwen opstropen en aan het werk. Het was volgens onze ouders een bijzondere tijd. Met de steun van de overheid wordt het land weer opgebouwd.

Herstructurering en strategisch denken zit in de genen van JBR. Wij steken onze handen uit de mouwen. Of eigenlijk steken wij nu onze hersenen uit de mouwen!

Leren leven met deze tijd geeft rust. Wij moeten ervan uit gaan dat deze wederopbouw wel vijf jaar duurt.

Zakelijk hadden we een een goed jaar. Dat hadden we niet verwacht. De opdrachten lopen goed door. Het maken van afspraken gaat nu veel sneller. Een online meeting met een groot aantal mensen is prima te doen. Het is eigenlijk heel leuk. Je ziet ze op één scherm in hun eigen omgeving. Je hebt geen reistijd of filestress en meestal ben je in een uurtje klaar.”

 

Gaan we structureel minder reizen of is het een tijdelijke beperking?

Ronald legt uit: “Vliegen is een commodity geworden. Je kunt je afvragen of het goed is voor de mens om je zo snel te verplaatsen. Het is vervuilend en misschien wel ouderwets. Inchecken op Schiphol en 9 uur vliegen voor een meeting van twee uur. Je komt vermoeid thuis met een flinke jetlag.

Wij maken nu makkelijker internationale afspraken. Je zit sneller met klanten online ‘om de tafel’. De weg van lead naar opdracht gaat nu veel sneller.”

 

Deze tijd heeft ook voordelen?

Iemke zegt: “Wij besparen nu een flink bedrag. Dat gaat vanzelf. Het pand wordt minder gebruikt, er zijn geen etentjes, goedkopere pr/marketing-events of internationale beurzen, minder reis- en verblijfkosten en nagenoeg geen vliegreizen.

Over zuinigheid gesproken; in maart 2020 verwachtten wij nog een terugval van 70%, dat is gelukkig niet gebeurd. Wij hebben 2020 afgesloten met een onverwacht goed resultaat.”

 

Wat is jullie advies?

Ronald vertelt tot slot: “Het is verleidelijk om in deze tijd achter je beeldscherm nog harder te gaan werken. Om je aan te passen aan deze tijd en veranderingen in gang te zetten, moeten we soms bewust minder taakgericht en productief werken. Als je maar door hobbelt, werk je vanuit jouw ervaring, de dingen die je al een keer deed. Om te vernieuwen heb je ruimte en rust nodig. Juist in deze tijd is het belangrijk om bewust stil te staan en te observeren. Ik mis dan ook de “leegte” van de momenten die horen bij het reizen. Je brein heeft deze ruimte nodig voor het genereren van ideeën die leiden tot echte vernieuwing. Door minder efficiëntie ontstaan in deze leegte ook voor onze opdrachtgevers nieuwe ideeën. Het vinden van een gezonde balans tussen efficiënt werken en bewust stilstaan is mijn advies voor 2021.”

Neem persoonlijk contact op met het team

http://Iemke%20Imhof

Iemke Imhof
Manager Business Operations

http://Ronald%20van%20Rijn

Ronald van Rijn
Managing Partner JBR