JBR M&A transactie

Vroon, Britoil en Rederij Groen

JBR heeft de Nederlandse rederij Vroon in het verkooptraject bijgestaan als Corporate Finance adviseur.

Het dealteam van JBR Corporate Finance bestaat uit : Kees van Biert, Rick ter Maat, Rocher Hulst, Charlotte Zoller en Jelmer Haites

 

Auteur: Rick ter Maat
JBR adviseert Vroon

Vroon verkoopt aanzienlijk deel van offshore divisie aan Britoil en Rederij Groen.

JBR heeft Vroon gedurende het gehele verkooptraject bijgestaan als Corporate Finance adviseur.

Vanaf het moment dat verkoopdocumentatie werd opgesteld en de markt benaderd werd, gedurende complexe onderhandelingen en een uitgebreid boekenonderzoek tot aan de closing, is er intensief samengewerkt door de partijen. Omdat het grote aantal schepen gefaseerd moest worden geleverd en Vroon gedurende het traject een herstructurering onderging, was het geen doorsnee verkoopproces. Het zorgvuldig afstemmen van processtappen en het creëren van draagvlak onder een groot aantal stakeholders en externe adviseurs waren cruciale succesfactoren voor het behaalde resultaat.

Feiten en cijfers

Vroon

Vroon is een internationaal opererende maritieme rederij, met haar hoofdkantoor in Breda. Het bedrijf is opgericht in 1890 door de familie Vroon en is tegenwoordig actief in verschillende maritieme segmenten: Offshore Support Services, Veetransport en Product Tankers. Daarnaast biedt het Ship Management Services en oplossingen voor derden. Met haar lange historie in de offshore sector, heeft Vroon waardevolle in-house kennis en brede ervaring opgebouwd.

 

Britoil

Britoil is een offshore rederij uit Singapore en is reeds 35 jaar actief in de energie-industrie. Het bedrijf is opgericht in 1988 en in 2021 overgenomen door HICO, de investeringsmaatschappij van de familie Hartnoll. Britoil is gespecialiseerd in Anchor Handling, Towage and Zeetransport. De laatste jaren heeft het bedrijf een reputatie opgebouwd op het gebied van tailormade offshore schepen. Het bedrijf heeft de ambitie om uit te groeien tot een wereldwijde speler op dit gebied.

 

Rederij Groen

Rederij Groen is een Nederlandse Rederij actief in Offshore Support Services. Het familiebedrijf is opgericht in 1973 en opereert vanuit Scheveningen. Rederij Groen is gespecialiseerd in toezicht en seismische ondersteuning voor offshore projecten.

27 september 2023

Persbericht

Vroon verkoopt aanzienlijk deel van offshore divisie aan Britoil en Rederij Groen.

Het in Singapore gevestigde Britoil Offshore Services heeft dertig offshore schepen en twee ondersteunende managementkantoren overgenomen van de Nederlandse rederij Vroon. Daarnaast heeft het Nederlandse Rederij Groen twee offshore schepen geacquireerd. JBR heeft Vroon in het verkooptraject van de offshore divisie bijgestaan als Corporate Finance adviseur.

Vroon werd in 1890 opgericht door de gelijknamige familie. De rederij opereerde jarenlang vanuit het Zeeuwse Breskens, voordat het in 2015 naar Breda verhuisde. Over de jaren is Vroon uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende maritieme dienstverlener. Het bedrijf staat in de markt als zeer vooruitstrevend bekend op het gebied van veiligheid, kwaliteitseisen, werkomstandigheden voor haar personeel en impact op het klimaat en milieu.

De transactie van de offshore divisie is onderdeel van een financiële en organisatorische herstructurering. De rederij kwam na de crisis die de offshore sector sinds 2014 teisterde financieel in zwaar weer. Na een intensief herstructureringsproces, kwam Vroon met haar financierders overeen het grootste deel van haar offshore divisie te verkopen. Het finaliseren van deze transactie markeert voor Vroon het einde van dit proces.

De internationaal hoog aangeschreven reputatie van Vroon en haar offshore divisie, gecombineerd met verbeterende marktomstandigheden zorgden voor veel interesse bij potentiële kopers. Er was desalniettemin een zorgvuldig proces nodig om tot de juiste transactie met een passende koper te komen. Het was voor Vroon belangrijk om met de verkoop een optimale en duurzame oplossing voor alle partijen te vinden. De belangen van medewerkers en klanten hebben daarbij sterk meegewogen. Dit heeft uiteindelijk tot de transactie met Britoil en Rederij Groen geleid.

 

 

 

Britoil Offshore Services is sinds haar oprichting in 1988 actief in Offshore Support Services. Het bedrijf is in 2021 overgenomen door HICO, de investeringsmaatschappij van de familie Hartnoll. Britoil opereert voornamelijk in Zuid-Oost Azië en het Midden-Oosten. De acquisitie van een aanzienlijk deel van de offshore divisie van Vroon sluit aan bij de groeiambities van Britoil. Met de acquisitie breidt het bedrijf haar geografische voetafdruk uit, diversifieert het haar klantenportefeuille en haalt het veel kennis en expertise aan boord. Daarnaast bestaat er synergiepotentieel in overlappende activiteiten, waarmee er een robuust platform is gecreëerd voor toekomstige groei.

Gelijktijdig met de transactie van Britoil heeft Rederij Groen twee offshore schepen van Vroon overgenomen. De vanuit Scheveningen opererende rederij breidt hiermee haar vloot en expertise uit.

Het “nieuwe” Vroon richt haar blik nu op de toekomst als een sterke, internationaal opererende rederij. Na de transactie beschikt Vroon nog over een vloot van 65 gespecialiseerde schepen, waaronder tankers en schepen voor veetransport. In het offshore segment blijft Vroon actief met ERRV’s (Emergency Response and Rescue Vessels).

JBR heeft Vroon gedurende het gehele verkooptraject bijgestaan als Corporate Finance adviseur. Vanaf het moment dat verkoopdocumentatie werd opgesteld en de markt benaderd werd, gedurende complexe onderhandelingen en een uitgebreid boekenonderzoek tot aan de closing, is er intensief samengewerkt door de partijen. Omdat het grote aantal schepen gefaseerd moest worden geleverd en Vroon gedurende het traject een herstructurering onderging, was het geen doorsnee verkoopproces. Het zorgvuldig afstemmen van processtappen en het creëren van draagvlak onder een groot aantal stakeholders en externe adviseurs waren cruciale succesfactoren voor het behaalde resultaat. Rocher Hulst licht toe: “Dat er in deze complexe situatie zulke mooie transacties tot stand zijn gekomen maakt ons enorm trots. We zijn dankbaar richting onze opdrachtgever Vroon voor het vertrouwen dat zij in ons hebben gesteld om deze transactie voor hen te begeleiden. We wensen Vroon alle succes bij de voortzetting van de heritage van het familiebedrijf.”

 

 

 

 

 

Neem persoonlijk contact op met het dealteam

http://Rick%20ter%20Maat

Rick ter Maat
Partner

http://Kees%20van%20Biert

Kees van Biert
Founding en Associate Partner

http://Rocher%20Hulst

Rocher Hulst
Principal

http://Charlotte%20Zoller

Charlotte Zoller
Consultant Corporate Finance

http://Jelmer%20Haites

Jelmer Haites
Business Analyst