JBR M&A transactie

Kramer Group en QTerminals

JBR trad op als M&A-adviseur voor Kramer Group, een toonaangevende aanbieder van geïntegreerde containerlogistieke diensten met meerdere strategische locaties in het hart van de grootste haven van Europa, Rotterdam, en is het enige onafhankelijke multi-user depot in het Maasvlakte-gebied.

Het dealteam van JBR Corporate Finance bestaat uit: Rick ter Maat, Alexander Beyleveldt, Melvin Zandstra en Boudewijn van der Hart.

 

Auteur: Rick ter Maat
JBR adviseert Kramer Group

QTerminals verwerft een meerderheidsbelang in Kramer Group.

JBR heeft de aandeelhouders van Kramer Group gedurende het gehele proces bijgestaan.

QTerminals (Qatar), een internationale terminaloperator, heeft ingestemd met de overname van een meerderheidsbelang in de Kramer Group in Rotterdam, Nederland.

Kramer Group is een familiebedrijf dat 60 jaar geleden is opgericht door Marcel Kramer Senior. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een depot- en terminalbedrijf op meerdere locaties, met vestigingen in de Rotterdamse Eem-/Waalhaven en op de Maasvlakte.

De overname door QTerminals stelt het bedrijf staat om toe te treden tot en aanwezig te zijn in de grootste haven van Europa, waardoor de positie van de QTerminals Group sterker wordt in Europa en andere ontwikkelde wereldmarkten.

 

 

Feiten en cijfers

Kramer Group

Kramer Group is een toonaangevende aanbieder van geïntegreerde containerlogistieke diensten met meerdere strategische locaties in het hart van de grootste haven van Europa, Rotterdam, en is het enige onafhankelijke multi-user depot in het Maasvlakte-gebied.

Het bedrijf opereert op zes verschillende locaties met netwerktoegang tot de belangrijkste terminals, waarvan vijf zich bevinden op de Maasvlakte en één in de Eem-/Waalhaven. Daarnaast biedt het drie belangrijke transportmogelijkheden via spoor, water en weg.

  • Kramer Group is opgericht in 1963 door Marcel Kramer Sr.
  • Oorspronkelijk gestart als een reparatiebedrijf, is het bedrijf uitgegroeid tot een depot- en terminalonderneming op meerdere locaties.
  • Andre Kramer trad in 1996 toe tot het familiebedrijf, waarna hij CEO werd in 2005.
  • Het bedrijf heeft een uitgebreide klantenkring met langdurige relaties met veel toonaangevende rederijen.

 

QTerminals

QTerminals is een terminalbedrijf, dat is opgericht door Qatar Ports Management Company (Mwani Qatar – 51% aandeelhouderschap) gezamenlijk met Qatar Navigation (Milaha – 49% aandeelhouderschap), en is verantwoordelijk voor het faciliteren van de import en export van Qatar, de maritieme handelsstromen en het stimuleren van de economische groei op lokaal en regionaal niveau.

  • Oprichting in 2016, met haar activiteiten in Hamad Port in Qatar.
  • Naast Hamad Port heeft QTerminals geïnvesteerd in de haven van Akdeniz in Turkije (januari 2021) en de haven van Olvia in de Oekraïense Republiek (december 2021).
  • Tot op heden heeft het bedrijf meer dan 5,4 miljoen TEU’s, meer dan 12 miljoen ton algemene lading en bijna 303.000 voertuigeenheden (via RORO) behandeld, allemaal sinds het begin van de operaties.
  • QTerminals blijft haar internationaliseringsstrategie voortzetten met de overname van Kramer Group.

 

 

Qatar, 15 augustus 2023

Persbericht

QTerminals Group verwerft een meerderheidsbelang in Kramer Holding B.V.

QTerminals Group (51% Qatar Ports Management Company Q.C.S.C (Mwani Qatar) en 49% Qatar Navigation Q.P.S.C (Milaha)) heeft een meerderheidsbelang verworven in “Kramer Holding B.V.”, een aanbieder van geïntegreerde logistieke en containerdiensten gevestigd in de Haven van Rotterdam in Nederland.

De overname van Kramer Group markeert een belangrijke mijlpaal in de uitbreiding van QTerminals. Aangezien de Haven van Rotterdam de grootste haven van Europa is en een significante toevoeging vormt aan het succesvol diversifiëren van de activiteiten van QTerminals Group. Daarnaast versterkt deze overname de toewijding van QTerminals Group aan het bijdragen aan de Qatar Nationale Visie 2030, die streeft naar de diversificatie van de nationale economie en buitenlandse investeringen.

De CEO van QTerminals, de heer Neville Bissett, verklaart: “Kramer Group is een belangrijke strategische stap voor QTerminals, aangezien we onze aanwezigheid zullen uitbreiden naar de grootste haven van Europa. Kramer Group vult QTerminals aan en voegt bestaande bedrijfsactiviteiten toe, een robuust waardecreërend dienstenaanbod en een Europees netwerk aan de portefeuille van QTerminals toe.

Kramer Group heeft zowel een kern- als een strategisch belang voor de Haven van Rotterdam, omdat het de activiteiten van de haven aanvult en tegelijkertijd directe toegang heeft tot de diepzeeterminals van de Haven van Rotterdam.

De overname door QTerminals stelt het bedrijf in staat om toe te treden tot, en aanwezig te zijn in de grootste haven van Europa, waardoor de positie van de QTerminals Group sterker wordt in Europa en andere ontwikkelde wereldmarkten.

De aanwezigheid van QTerminals in de Haven van Rotterdam is strategisch en toonaangevend voor zowel QTerminals Group in het bijzonder als voor de Staat Qatar in het algemeen, aangezien het profiel van QTerminals Group bekend zal worden in de grootste Europese haven.

 

“Ik ben erg enthousiast over deze belangrijke mijlpaal in de reis van ons familiebedrijf, dat 60 jaar geleden werd opgericht door mijn vader. Vandaag markeren we het begin van een nieuw hoofdstuk door de krachten te bundelen met QTerminals. Ik geloof dat hun expertise, middelen en inzichten in de industrie ons in staat zullen stellen om onze horizon te verbreden en onbenutte mogelijkheden te verkennen. Terwijl we onze cultuur, organisatie, kernteam en onze toewijding aan het leveren van hoogwaardige diensten aan onze klanten op vrijwel alle gebieden van containerlogistiek behouden”, aldus André Kramer, CEO van de Kramer Group.

Door de overname van Kramer Group zal QTerminals blijven werken aan het ontwikkelen van zijn toonaangevende technische en operationele knowhow om zijn potentieel als een van de toonaangevende aanbieders van geïntegreerde containerlogistieke diensten in Europa te verbeteren.

De ontwikkeling en groei van Kramer Group in de afgelopen jaren zijn indicatoren van goed corporate management en governance van de organisatie. “Na onze beoordeling van de huidige organisatie zijn we enthousiast om de belangrijkste managementmedewerkers en werknemers van Kramer te behouden en welkom te heten bij QTerminals, inclusief de heer André Kramer, die aan zal blijven als Chief Executive Officer”, aldus Neville Bissett.

Foto- PersberichtQTerminals Group verwerft een meerderheidsbelang in Kramer Holding B.V.

André Kramer, CEO van de Kramer Group en CEO van QTerminals, Mr. Neville Bissett

Neem persoonlijk contact op met het dealteam

http://Rick%20ter%20Maat

Rick ter Maat
Partner

http://Alexander%20Beyleveldt

Alexander Beyleveldt
Senior Consultant Corporate Finance

http://Melvin%20Zandstra

Melvin Zandstra
Consultant Corporate Finance

http://Boudewijn%20van%20der%20Hart

Boudewijn van der Hart
Business Analyst