JBR M&A transactie

DENSO neemt Certhon over

JBR trad op als M&A adviseur voor Certhon en aandeelhouders

Het dealteam van JBR Corporate Finance bestaat uit:
Harold Brummelhuis en Kees van Biert.

Auteur: Harold Brummelhuis

Het Japanse DENSO Corporation wordt volledig eigenaar van Certhon Group. In 2020 werd al een minderheidsbelang verkregen.

JBR begeleidde de aandeelhouders van Certhon bij beide transacties.

 

DENSO Corporation (DENSO), de op één na grootste leverancier van geavanceerde autotechnologie ter wereld, heeft aangekondigd te zullen investeren in Certhon Group (Certhon) uit Poeldijk. Hiermee verwerft Denso een meerderheidsbelang in het familiebedrijf Certhon dat wereldwijd grootschalige glastuinbouwprojecten ontwikkelt. Met deze samenwerking ontstaat een bijzondere en sterke combinatie om de ontwikkeling van techniek in de glastuinbouw te versnellen.

 

Feiten en cijfers

Certhon

Certhon, een innovatief Nederlands bedrijf, ontwerpt en realiseert vernieuwende en betrouwbare technieken die het wereldwijd mogelijk maken om tuinbouwproducten te telen

  • Het bedrijf, opgericht in 1896 en gevestigd in Poeldijk, ontwerpt en bouwt moderne kassen voor de glastuinbouwsector. Het is een innovator op het gebied van de ontwikkeling van groeikamers en technische systemen zoals indoor farming, LED-verlichting en technische apparatuur.
  • Certhon is gespecialiseerd in het verbinden van bouw, klimaatbeheersing, irrigatie en elektrische systemen met agronomie. Dit in combinatie met hun interne kennis en expertise stelt hen in staat om hun klanten de meest passende en complete oplossingen te bieden.

DENSO

DENSO Corporation, de innovatieve leider in haar vakgebied, is een wereldwijde leverancier van geavanceerde robottechnologie.

  • DENSO is een wereldwijde mobiliteitsleverancier die geavanceerde technologie, systemen en onderdelen ontwikkelt voor de wereldwijde auto-industrie.
    Het bedrijf is sinds de jaren 1960 een pionier en marktleider in de ontwikkeling van robots en is ’s werelds grootste fabrikant van kleine assemblagerobots.
  • Met deze kapitaalalliantie willen DENSO Corporation en Certhon Certhon’s indoor farming technieken en DENSO’s automobieltechnologie combineren om in te spelen op toekomstige trends en ontwikkelingen in de landbouwsector.

KARIYA (Japan) – 1 augustus 2023

Persbericht

DENSO verwerft volledig belang in Certhon Group, een in Nederland gevestigde leverancier van kassen

DENSO Corporation heeft aangekondigd dat het de volledige aandelen in Certhon Group, een Nederlandse exploitant van horticultuur faciliteiten, heeft verworven, met als doel de wereldwijde uitbreiding van zijn agrarische productiebedrijf te versnellen.

In de afgelopen jaren hebben klimaatverandering en een afname van het aantal mensen dat aan landbouw doet geleid tot een instabiele agrarische productie, en de behoefte aan de ontwikkeling van een stabiel en duurzaam agrarisch productiesysteem door het creëren van een klimaatonafhankelijke teeltomgeving en het verminderen van arbeidstekorten en zware werklast. Om deze verschillende problemen in de voedsel- en landbouwsector op te lossen, vormden DENSO en Certhon in maart 2020 een kapitaalalliantie, en in mei van datzelfde jaar richtten ze gezamenlijk DENSO AgriTech Solutions, Inc. op, dat horticultuur faciliteitsproducten verkoopt aan Japan en andere Aziatische landen. Sindsdien zijn de twee bedrijven betrokken geweest bij de verkoop van landbouwkassen die geschikt zijn voor elke regio van de wereld en hebben ze gezamenlijk oplossingen ontwikkeld om toekomstige arbeidstekorten op te lossen.

Nu, met de overname van alle aandelen van Certhon door DENSO, zullen de twee bedrijven hun inspanningen verder versnellen om wereldwijde voedseluitdagingen op te lossen door gebruik te maken van de sterke punten van beide bedrijven en de resultaten van hun eerdere samenwerking. Met een geschiedenis van meer dan 125 jaar is Certhon een toonaangevend bedrijf dat bekend staat om zijn geavanceerde technologieën op het gebied van horticultuur. Het bedrijf blinkt niet alleen uit in het ontwikkelen van oplossingen op maat voor diverse klanten, maar ook in integratiecapaciteiten die meerdere systemen combineren om optimale voorstellen te doen.

Als lid van de DENSO Group streeft Certhon ernaar innovatieve landbouwmodellen te ontwikkelen die de manier waarop landbouw wordt uitgevoerd kunnen veranderen, en oplossingen wereldwijd te implementeren die voldoen aan regionale kenmerken en behoeften door de procesontwerp- en automatiseringstechnologieën van DENSO die zijn ontwikkeld in de auto-industrie te combineren met de teelt- en horticultuursysteemtechnologieën van Certhon.

DENSO zal blijven werken aan het oplossen van maatschappelijke problemen in de landbouw- en voedselsectoren en zich inzetten om nieuwe waarde te bieden door een voedselwaardeketenbedrijf op te zetten dat productie, distributie en consumptie omvat.

Hidehiro Yokoo, Senior Executive Officer van de Food Value Chain Business Development Division bij DENSO, zei: “Door de volledige overname van Certhon zullen we onze inspanningen om wereldwijde voedsel- en landbouwuitdagingen op te lossen versnellen. We zijn er sterk van overtuigd dat Certhon een unieke partner is met gedeelde waarden en aanvullende technologieën, en samen zullen we blijven groeien. DENSO zal blijven samenwerken met Certhon om oplossingen te bieden die voedselveiligheid en zekerheid bieden, altijd en overal, voor altijd.”

“DENSO heeft een internationaal netwerk en een sterke reputatie voor het ontwikkelen van baanbrekende technologie, en we kijken ernaar uit om de grensverleggende samenwerking verder vorm te geven,” zei Lotte van Rijn, CEO van Certhon. “De investering van DENSO zorgt ervoor dat we continuïteit kunnen waarborgen voor onze werknemers, klanten en leveranciers, ook in de toekomst. Het biedt kansen die essentieel zijn voor een bedrijf als Certhon, dat altijd de grenzen van kwaliteit en innovatie wil verleggen.

Neem persoonlijk contact op met het team

http://Harold%20Brummelhuis

Harold Brummelhuis
Principal

http://Kees%20van%20Biert

Kees van Biert
Founding en Associate Partner