JBR M&A transactie

Technobis en Active Capital Company

JBR heeft de Technobis Group en aandeelhouders in het verkooptraject bijgestaan als Corporate Finance adviseur.

Het dealteam van JBR Corporate Finance bestaat uit : Onno Sloterdijk en Thomas van Amerongen.

 

Auteur: Onno Sloterdijk

De Technobis Group verkoopt aanzienlijk deel aan Active Capital Company

JBR heeft geholpen met het opstellen van een bedrijfsprofiel, het beoordelen van het financiële model, het identificeren en benaderen van potentiële investeerders, evenals het adviseren van Technobis en haar aandeelhouders tijdens onderhandelingen en dealstructurering.

 

Feiten en cijfers

Technobis Group

Technobis Group is een high-tech groep gevestigd in Alkmaar, Nederland, en is actief in de ontwikkeling en productie van meetapparatuur en componenten.

Technobis is wereldleider in geïntegreerde fotonische meetsystemen met gepatenteerde technologie om meetoplossingen te bieden aan verschillende industrieën zoals de lucht- en ruimtevaart, medische sector, mobiliteit en energiemarkten wereldwijd. Daarnaast ontwikkelt en produceert het bedrijf kristallisatiesystemen om de oplosbaarheidseigenschappen voor medicijnontwikkeling door farmaceutische bedrijven uiterst nauwkeurig te meten. Ten slotte ontwikkelt en produceert Technobis kant-en-klare apparatuur voor toonaangevende Europese medische technologie- en industriële groepen.

 

 

Active Capital Company

Active Capital Company is een onafhankelijk hands-on private-equityfonds dat zich richt op kleine en middelgrote ondernemingen in Nederland en Duitsland. Deze bedrijven zijn actief in productie, (technische) groothandels of zakelijke dienstverlening.

Active Capital is opgericht en geïnspireerd door ondernemers met een passie voor industrieën die streven naar ongekende resultaten door onze drie voornaamste drijfveren: Geografische uitbreiding, duurzaamheid en innovatie.

 

 

 

10 september 2019

Persbericht

Active Capital koopt Alkmaarse maker van meetinstrumenten

Active Capital Company gaat voor een miljoenensom participeren in Technobis Group, maker van hoogwaardige meetinstrumenten voor de ontwikkeling van medicijnen. Het Alkmaarse bedrijf, waar zeventig man werken, krijgt daarmee financiële armslag om te investeren in nieuwe technologie die voor verdere groei moet gaan zorgen.

‘Wij denken dat het bedrijf een enorme groeipotentie heeft’, zegt Mels Huige, partner bij de Amsterdamse investeringsmaatschappij, in een toelichting op de deal. Hij doelt daarmee op een nieuwe loot aan de stam van Technobis: de levering van meetsystemen met glasvezel. Die zullen vooral aftrek vinden in de luchtvaart en de offshoresector, is de verwachting.

Nieuwe fabriek

Met die nieuwe activiteit moet de omzet van Technobis in vijf jaar kunnen vervijfvoudigen tot €150 mln, zo voorziet Huige. Er zal daarvoor een nieuwe fabriek worden gebouwd, naast de bestaande vestiging in Alkmaar. Daar is ook weer een miljoenensom mee gemoeid. De nieuwe productielocatie wordt deels gefinancierd met eigen vermogen, deels met bancair geld.

 

Active Capital krijgt in de nieuwe opzet een meerderheidsbelang in Technobis. Oprichter en voormalig ceo Pim Kat blijft betrokken als aandeelhouder en gaat zich volledig richten op de technologische ontwikkeling als nieuwe chief technology officer. Ook het managementteam steekt kapitaal in het bedrijf.

Active Capital put voor de participatie uit een nieuw fonds van €85 mln, bijeengebracht door zo’n vijftien institutionele beleggers en vermogende particulieren.

Persbericht FD 10 sept ’19

 

Neem persoonlijk contact op met het dealteam

http://Onno%20Sloterdijk

Onno Sloterdijk
Associate Partner

http://Thomas%20van%20Amerongen

Thomas van Amerongen
Senior Consultant Corporate Finance