Nieuws

JBR adviseert De Poli Tankers bij financiering en acquisitie

De Franse rederij Sogestran Group heeft een meerderheidsaandeel verworven in De Poli Tankers, een Nederlandse rederij voor de chemie- en gasmarkt. Met het binnengehaalde geld heeft De Poli Tankers op zijn beurt weer de Europese vloot van het Amerikaanse Team Tankers International ingelijfd.

Auteur: Rocher Hulst

Sogestran Group heeft een meerderheidsaandeel verworven in De Poli Tankers

Met de acquisitie gaat het meerderheidsbelang in De Poli Tankers over van de ene naar de andere familie: Sogestran is familie-eigendom, en De Poli Tankers werd tot op heden autonoom bestuurd door de De Poli-familie. Het Nederlandse bedrijf beschikt over acht chemicaliëntankers, terwijl het in Le Havre gevestigde Sogestran 20 diepzeeschepen, 160 rivierschepen en een aanzienlijke binnenvaart- en truckdivisie heeft.

Als onderdeel van de deal zullen chief executive officer Chiara De Poli en het bestaande managementteam van De Poli aanblijven in hun huidige functie en leiding blijven geven aan de dagelijkse operatie.

Gedurende de transactie werd De Poli begeleid door consultants van JBR, die adviseerden op het gebied van corporate finance, M&A deal support en het structureren en aantrekken van bancaire financiering en eigen vermogen.

Daarnaast verschafte Crédit Agricole financieel advies aan De Poli Tankers. Ondertussen trad aan de andere kant van de onderhandelingstafel het in Parijs gevestigde Gottengreen op als M&A-adviseur voor Sogestran.

In een tweede dealronde gebruikte De Poli Tankers het binnengehaalde kapitaal onmiddellijk om de acquisitie af te ronden van de Europese chemicaliëntankerdivisie van het in de VS gevestigde Team Tankers International.

Daarmee voegt het zeven 8.000 dwt roestvrijstalen tankers toe aan zijn vloot, evenals de complete Europese organisatie, gevestigd in het Spaanse Marbella. De Poli Tankers zal ook voor een beperkte periode het commerciële management uitvoeren van drie chemicaliëntankers van Tankers International.

Stephens Europe en Socios Financieros traden op als M&A-adviseurs voor Team Tankers International.

“Alle partijen zijn overtuigd dat de vloten, de geografische handelsgebieden en het type transacties in hoge mate complementair zijn, en daarom waardevolle synergiën zullen opleveren en het serviceniveau aan ieders bestaande klanten verder zullen verbeteren”, stellen Sogestran en De Poli in een gezamenlijk persbericht.

De deal is in lijn met de toenemende consolidatietrend in de chemicaliëntankersector. Eerder deze maand lanceerde de Noorse concurrent Odfjell een medium range chemicaliëntankerpool met Navig8, en voegde zeven schepen van Transportation Recovery Fund toe, waarmee het totaal nu is gegroeid tot 19 schepen.

Ondertussen zal de tevens Noorse groep Stolt-Nielsen per 1 januari 2021 zijn parcel tankervloot samenvoegen met de Duitse John T Essberger Group. Het nieuwe bedrijf – E&S Tankers – zal opereren met 48 schepen, in grootte variërend van 2.800 dwt tot 11.300 dwt.

 

Bron: consultancy.nl

Neem persoonlijk contact op met het team

http://Rocher%20Hulst

Rocher Hulst
Principal

http://Alexander%20Beyleveldt

Alexander Beyleveldt
Senior Consultant Corporate Finance

http://Niklas%20Kaiser

Niklas Kaiser
Consultant Corporate Finance